
1 Speelstuk “Alexandros”

16 speelstukken, in vier 
verschillende kleuren: de Stadhouders
van Alexandros 

4 scoremarkers voor in de ranglijst 
in de kleuren van de spelers 

1 speelbord, opgedeeld in driehoekige gebieden. 
De meeste zijn vrije gebieden (lichtbruin), de overige zijn
met 5 verschillende kleuren en symbolen ingevuld.

55 speelkaarten, 11 per kleur en
symbool. (De symbolen hebben de
volgende betekenis: 
Stadhuis=bestuur, 
Waterkruik=voedselbevoorrading, 
Paard=transport, 
Harp=cultuur, 
Soldaat=verdediging)

65 zwarte en 10 rode grensmuren

Geef iedere speler 4 speelfiguren van dezelfde kleur. 
Leg de scoremarkers aan het begin van de ranglijst (op de 100).

Zet het speelstuk “Alexandros” op het startpunt, 
linksboven op het bord. Leg de zwarte en rode 
grensmuren in stapels naast het speelbord.

Schud de kaarten en deel er aan iedere speler eentje gesloten uit. 
Leg de overige kaarten als pakstapel op het bord. Pak vervolgens 
2 kaarten van de stapel en leg ze open op het bord neer.

Loot wie er mag beginnen.

Alexandros trekt met zijn leger dwars door het Perzische rijk en
verovert daarbij omvangrijke gebieden. In deze nieuwe provincies stelt
hij stadhouders aan. Ze moeten er het bestuur opbouwen en 
de belastingen innen. Deze stadhouders doen er alles aan om 

de verdeling van de gebieden te beïnvloeden en de meest rijke 
provincies voor zichzelf te veroveren. Want alleen met de hoogste
belastinginkomsten kun je het spel winnen.
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Je speelt het spel volgens de wijzers van de klok. Ben je aan de beurt,
dan verzet je eerst Alexandros. Daarna voer je nog twee acties uit.
Het verzetten van Alexandros is kenmerkend voor dit spel en is de basis
voor je succes of je falen.

1. Alexandros verzetten

Als je aan de beurt bent kies je één van de twee opengedraaide kaarten
uit (dit kunnen ook wel eens 2 dezelfde kaarten zijn) en verzet je 
vervolgens Alexandros naar het dichtstbijzijnde en vrije driehoekige
gebied met hetzelfde symbool als op de kaart.

Daarbij geldt:

- dichtstbijzijnd is de kortste afstand tussen de punt van de driehoek
waarop Alexandros zich bevindt en de punt van de driehoek waar hij
naartoe wordt verplaatst. Als er meerdere gelijke gebieden even ver 
verwijderd zijn, mag je zelf bepalen welk gebied je kiest.

- vrij is een gebied wanneer aan geen enkele zijde nog een grensmuur
ligt en waar geen stadhouder of Alexandros op staat. De hoekpunten van
een driehoek kunnen nooit een grensmuur raken.

Als je Alexandros verplaatst probeer je daarmee verschillende doelen te
bereiken. Dit hangt af van de spelsituatie op dat moment; vaak beweeg
je Alexandros gewoon in de richting die je voorkeur heeft maar soms kan
je een provincie maken (die je daarna of later kan veroveren) of doorsnij
je de provincie van een andere speler.

Afbeelding 1: Alexandros staat op de
startpositie en de beide opengedraaide
kaarten zijn Harp en Paard. Alexandros
kan dus naar het dichtstbijzijnde vrije
gebied met een van deze symbolen 
verplaatst worden (rode driehoeken).
Het onderste veld met een Paard is

verder weg (drie lijnen), dan
het bovenste (twee lijnen).
Daarom moet je als je voor 
de Paarden-kaart kiest,
Alexandros naar het bovenste
gebied verplaatsen.
Neem de gekozen kaart in 
de hand en draai als vervanging
een nieuwe kaart open. 

Je plaatst Alexandros op één van de drie hoekpunten van het gebied. 
Dit hoeft niet het dichtstbijzijnde hoekpunt te zijn! Je mag elke hoek
uitkiezen. Vervolgens leg je een grensmuur op elke lijn tussen Alexandros
oude en nieuwe standplaats. Vaak zijn er meerdere mogelijkheden om de
grenzen neer te leggen. Je mag dan zelf het grensverloop bepalen, maar
je moet altijd het laagst mogelijke aantal grensmuren neerleggen.

Afbeelding 2: De speler aan de beurt heeft voor het gebied met de Harp gekozen, 
de kaart in zijn hand genomen en heeft een nieuwe
kaart van de pakstapel ter vervanging neergelegd.
Nu moet hij Alexandros naar een van de drie hoeken
van het Harp-gebied laten lopen. Hij kiest bijvoor-
beeld voor het oostelijke punt. 
Nu plaatst hij twee grensmuren tussen het
vertrekpunt van Alexandros en de plek waar hij nu
staat. Dit is de enige mogelijke manier om dit te

doen want iedere andere route zou een 
afstand van drie lijnen zijn ipv. de kortste 
van twee lijnen.

Afbeelding 3: De situatie is gelijk als in 
het vorige voorbeeld maar nu heeft de speler
gekozen om Alexandros op de meest zuidelijke
punt van het Harp-gebied te plaatsen. 
Nu plaatst hij drie grensmuren tussen het
vertrekpunt van Alexandros en de plek waar 

hij nu staat. In dit geval heeft hij een kleine provincie
gemaakt die bestaat uit vier gebieden. Twee gebieden 

met symbool en twee gebieden zonder symbool.
Dit is overigens niet de enige kortste
route naar dit punt. Alexandros had ook
de kustlijn kunnen volgen (hierbij zou er
geen provincie zijn ontstaan).
Zolang je maar de ‘kortste afstand regel-
hanteert’, maakt het niet uit welke route
je kiest. Je kan dus zelfs Alexandros
langs de buitengrenzen van het speelveld
laten lopen.
Als je Alexandros langs de buitengrenzen
van het speelveld laat lopen dan hoef je
daar geen grensmuren neer te leggen.

Het maakt bij de te kiezen route
van Alexandros niet uit of er
tussen de gebieden al grensmuren zijn
gebouwd. Waar al muren liggen hoeven er
uiteraard geen nieuwe naast te worden
gelegd maar natuurlijk wel op de onbebouwde
lijnen van de gekozen route.

Spelverloop
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Afbeelding 4: De speler aan 
de beurt heeft de Soldaat-kaart
gekozen. Hij kan kiezen tussen
negen mogelijke hoekpunten waar
Alexandros naar toe kan gaan
omdat er drie gebieden met een
soldaat precies even ver weg
liggen. Alle drie namelijk twee 
lijnen. 

Hij besluit naar het hoekpunt te
gaan als op afbeelding 5. 
Hij kan nu op drie mogelijke

manieren de grensmuren leggen.
Hij legt ze zo neer dat er een zo

groot mogelijke provincie ontstaat.
De twee andere mogelijke manieren

om de grensmuren leggen zijn met
de gestippelde lijnen weergegeven.

Wanneer hij daarvoor had gekozen loopt een deel van de route over een stuk
bestaande grensmuur. In dat geval hoeft hij alleen de grensmuren te leggen over het
stuk van de route waar
ze nog niet zijn.

Spelers mogen
grensmuren zo
plaatsen dat ze
elkaar kruisen. Ook
mag je Alexandros
door eenmaal
gevormde provincies
laten lopen. Op de
gekozen route
plaats je de grens-
muren. Hiermee kan
je een provincie in stukken snijden. Dat kan goed van
pas komen als je de provincie van een andere speler
wilt verkleinen.

Afbeelding 6:
Hier zien we een andere
mogelijke route. De speler heeft
nu het meest noordelijke
Soldaat-gebied gekozen van de
drie mogelijke gebieden met in
totaal negen punten (zie ook
afbeelding 4). Nu volgt
Alexandros geheel de route met
de bestaande grensmuren. 

Er hoeven dus geen nieuwe
grensmuren te worden

bijgeplaatst. De stippellijn
toont de enige andere

mogelijke route waarbij tevens
de bestaande provincie in twee

stukken wordt verdeeld.

Spelers kunnen alleen zwarte grensmuren plaatsen. De rode grensmuren
worden alleen gebruikt voor Alexandros allerlaatste zet.

Alexandros uitzonderingszet

Het kan voorkomen dat de beide opengespeelde kaarten je geen ‘goede’
keus lijkt om Alexandros mee te verzetten. In zo’n geval kun je ook uit
je eigen kaarten kiezen en er eentje op de aflegstapel leggen. 

Let op wel: dit kost je dus eigenlijk twee kaarten! Je legt er een af en je
mag er ook niet een pakken. Doe deze zet dus niet te vaak.

2. Vervolgacties

Na het verzetten van Alexandros mag je in willekeurige volgorde nog

twee vervolgacties uitvoeren. Je kunt uit vier mogelijkheden kiezen:

-een kaart pakken
-een vrije provincie bezetten of een bezette provincie overnemen
-belasting heffen
-een eigen stadhouder aflossen.

Je mag ook twee keer dezelfde actie uitvoeren, 
behalve ‘belasting heffen’.

- Een kaart pakken

Dit is de eenvoudigste en meest gebruikelijke zet. Pak een kaart van 
de pakstapel of een van de opengespeelde kaarten (kaarten hou je
ongezien voor de andere spelers in je hand). Heb je als eerste actie een
van de twee open kaarten gepakt en wil je als tweede actie nog een
kaart pakken, dan heb je nog slechts de keuze tussen de pakstapel en 
de overgebleven open kaart. Pas daarna worden de open kaarten weer
aangevuld tot twee.
Is de pakstapel op, dan worden alle kaarten van de aflegstapel geschud
en vormen ze de nieuwe pakstapel.

- Provincies bezetten

Een provincie is een met elkaar verbonden groep van driehoeken
(gebieden) die volledig door grensmuren omsloten is. De buitenranden
van het speelveld gelden ook als grens, zonder dat ze met een grensmuur
bebouwd hoeven te zijn. Provincies kunnen willekeurig welke grootte
hebben. Een nieuw ontstane provincie hoeft niet meteen bezet te 
worden.
Een provincie moet wel altijd minstens één symboolgebied bevatten,
anders is hij waardeloos omdat hij dan niet kan worden bezet. (Ook een
enkel omsloten symboolgebied geldt als provincie. Maar omdat deze bij
het heffen van belasting 0 punten uitbetaalt, heeft zo’n provincie maar
zelden nut.)
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Belastingpunten: De waarde van een provincie hangt af van het aantal
lege (lichtbruine) gebieden, die een punt per stuk opleveren. Een grote
provincie levert dus meer punten op, maar deze is ook moeilijker om te
bezetten. Het is de uitdaging om als speler de verhouding tussen 
symboolgebieden en lege gebieden in een provincie zo gunstig mogelijk
te verdelen bij het begrenzen ervan; tenminste, als je deze provincie ook
zelf inneemt en niet het voordeel aan een tegenspeler afstaat. Hoe meer
lege en hoe minder symboolgebieden een provincie heeft, des te 
gunstiger: zo’n provincie ‘kost’ minder en levert meer op.

Een vrije provincie bezetten:
Je moet als speler proberen provincies te bezetten, omdat je alleen met
belastingheffing in door jezelf bezette provincies punten kunt scoren en
daarmee het spel kunt winnen.

Om een vrije (dus niet door tegenstanders bezette) provincie in te
nemen, moet je tenminste één van je stadhouders op een symboolgebied
naar keuze in deze provincie plaatsen. Voor alle overige symboolgebieden
moet je met een kaart met het overeenkomende symbool ‘betalen’. 
Deze kaarten leg je op de aflegstapel.

Als je niet alle benodigde kaarten in je bezit hebt, mag je ook een extra
stadhouder op een symboolgebied zetten. Zo mag je ook drie of zelfs alle
vier de stadhouders inzetten en alleen voor de overgebleven symboolge-
bieden (als die er nog zijn) met kaarten betalen. Dit is echter slechts in
uitzonderingsgevallen aan te raden (bijvoorbeeld om een inname van
een winstgevende provincie door een tegenstander te voorkomen), want
zonder speelstuk kun je geen andere provincies meer innemen en in
provincies met meer dan één stadhouder mag geen belasting worden
geïnd; deze leveren dus geen belastingpunten op.

Afbeelding 7:
Rood bezet een
grote provincie 
(met zes gebieden
met symbolen en
tien lege gebieden)
door een stadhouder
op het Stadhuis-
gebied en eentje op
het Paard-gebied te
zetten. Voor 
de overige vier
gebieden met 
symbolen betaalt 
de speler met vier

overeenkomstige kaarten (Waterkruik,
Harp, Stadhuis en Soldaat). Als hij nog

een Stadhuis- of Paard-kaart had gehad,
had hij deze in de plaats van een van zijn

stadhouders in kunnen zetten. 

Je kan ook een provincie in stukken snijden als je Alexandros route daar
dwars door heen laat lopen.

Afbeelding 8:
Geel heeft net een enorme grote provincie veroverd die elf belastingpunten waard is. 
Hij hoopt deze provincie te kunnen behouden voor zijn volgende beurt waarin hij
hoopt belastingen te innen. Maar de andere spelers kunnen proberen deze provincie in
stukken te snijden door Alexandros er door heen te laten lopen. Bijvoorbeeld: rood is
aan de beurt en Alexandros naar de een van de vijf gebieden laten lopen die met rood
gemarkeerd zijn (dit betekent veertien mogelijke hoekpunten).
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Afbeelding 9:
De rode speler besluit
om de gele speler eens
flink dwars te zitten.
Hij laat de route van
Alexandros lopen naar
het Soldaat-gebied in
het noorden, naar het
meest noordelijke
hoekpunt.
Nu wordt de provincie
van geel verdeeld in
twee kleinere provin-
cies. Het oostelijke
deel wordt nog steeds
door geel bezet maar
is nu slechts drie
belastingpunten
waard.
Het westelijke gedeelte
is nu geheel onbezet
en de rode speler kan
proberen om die met
een volgende actie van
zijn beurt te bezetten. 

Afbeelding 10:
Stel dat geel bij het
veroveren van de
provincie zijn
Stadhouder niet op
het gebied met het
Paard maar op het
Soldaat-gebied had
gezet.  Nu zou de
rode speler tijdens
zijn speelbeurt niet
de provincie in twee
stukken kunnen 
snijden. Althans
niet als hij voor een
van de beide open
kaarten kiest. Want
je mag Alexandros
niet naar een
Symbool-gebied ver-
plaatsen waar een
Stadhouder staat
(in dit geval die
van geel).
Nu kan de
Alexandros uitzon-
deringsregel goed
van pas komen. Als Rood nu bijvoorbeeld een Paard-kaart in zijn hand heeft, kan hij
die uitspelen. Alleen is nu het effect van de provincie in stukken snijden veel minder
schadelijk voor geel als bij het voorbeeld van afbeelding 9.

- Een bezette provincie overnemen

Het overnemen van een provincie van een tegenstander verhoogt niet
alleen je eigen score, maar verzwakt tegelijkertijd diezelfde tegenstander.
Daarom kost deze actie ook meer punten. De speler aan de beurt moet
voor elke stadhouder in deze provincie twee kaarten met het juiste 
symbool uitspelen. De tegenstander krijgt vervolgens zijn eigen 
stadhouder(s) terug. Hierna moet de speler in dezelfde beurt de vrije 
provincie bezetten zoals hierboven beschreven
Dit geldt als een actie.

Afbeelding 11:
Geel neemt deze provincie over van
rood. Hij speelt twee Stadhuis- en twee
Paard-kaarten uit om de Stadhouders van
rood te kunnen verwijderen. Daarna plaatst
hij zelf een Stadhouder op het Harp-gebied.
Voor de overige lege Symbool-gebieden
moet hij kaarten uitspelen. Dus in dit
geval: Twee Stadhuis-, een Paard-, een
Soldaat- en Waterkruikkaart. 

De speler die de provincie verliest,
krijgt zijn Stadhouders terug en 
de helft van het aantal kaarten dat
de veroverende speler bij deze actie
heeft ingezet (de veroverende speler
bepaalt welke). Bij een oneven aantal
kaarten wordt naar boven afgerond. 
De andere helft komt op de aflegstapel.
Uitzondering: Als je het spel met twee
spelers speelt, krijgt de speler die 
de provincie verliest alleen zijn Stadhouders
terug. Alle kaarten die voor de overname nodig
waren gaan op de aflegstapel.

- Belasting heffen

Om belasting te kunnen heffen moet je als je aan de beurt bent een
kaart met een symbool uitspelen, waarop een van je stadhouders in een
van je provincies staat.
Maar let op: je kunt alleen belasting heffen in provincies met maar een
stadhouder. Provincies met meer dan één stadhouder komen niet voor
belastingheffing in aanmerking.
Heb je de juiste kaart uitgespeeld, dan tel je vervolgens alle lege
gebieden in je provincies (met een stadhouder) bij elkaar op. Voor elk
gebied scoor je een punt. Zet je scoremarker het totaal aantal belasting-
punten verder op de ranglijst.

Belangrijk: Het heffen van belasting geldt altijd voor alle spelers. Dit
betekent dat wanneer de speler aan de beurt belasting heft, alle andere
spelers dat ook moeten doen en eveneens hun scoremarkers op de 
ranglijst al naar gelang de gescoorde belastingpunten vooruit zetten.
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Daarom is het heffen van belasting niet altijd een goede actie: 
je verliest een kaart en bent een actie kwijt terwijl de andere spelers 
meeprofiteren. Alleen als je bij het innen van belasting meer punten
kunt scoren dan je belangrijkste tegenstanders kan het heffen van
belasting de moeite waard zijn.

Je mag per speelbeurt maar éénmaal belasting heffen.

Afbeelding 12: Rood wil belasting
heffen en speelt daarvoor een
Soldaat-kaart uit, omdat een van
zijn stadhouders op een Soldaat-
gebied staat (provincie 3).
Rood scoort acht punten voor de
provincie in Egypte (1) en vier voor
de provincie in Syrië (2), dus bij
elkaar twaalf punten. De rode
provincie in het noorden (3) 
levert niets op, omdat hij daar twee
stadhouders heeft staan.
Tegelijkertijd scoort geel vier 
punten voor zijn provincie (4),
blauw negen punten (6) en groen
zes punten (5).
Rood heeft dus op een goed
moment belasting geïnd, hoewel
zelfs een van zijn provincies niets
opleverde, omdat hij aanzienlijk
meer punten scoorde dan zijn
tegenstanders.
Als geel in dit geval aan de beurt
was geweest, dan zou hij beter geen belasting kunnen heffen.

- Een van je eigen Stadhouders aflossen

Je mag altijd een van je Stadhouders uit een bezette provincie terugne-
men, bijvoorbeeld omdat er in een provincie meer dan één Stadhouder
staat en je er daarom geen belasting kunt heffen of omdat je geen
Stadhouders meer over hebt om andere provincies mee te bezetten.
Het wegnemen van een Stadhouder uit een eigen provincie kost je geen
kaarten. Wel telt deze zet als een actie.

Het spel eindigt:

1. Als de speler aan de beurt, nadat hij Alexandros heeft verzet, 
niet meer genoeg zwarte grensmuren tot zijn beschikking heeft 
om de weg te markeren en gebruik moet maken van de rode muren.

2. of wanneer één of meer spelers meer dan 100 punten 
hebben gescoord.

In het eerste geval voert de speler aan de beurt nog wel zijn 2 vervolg-
acties uit. In beide gevallen wint vervolgens de speler met het hoogste
aantal punten.

Bijzondere spelsituaties

Het kan gebeuren dat er geen onbezette gebieden meer zijn die bij de
opengespeelde kaarten horen. In dat geval worden de kaarten een
‘Joker’: dit betekent dat je Alexandros naar een symboolgebied naar
keuze mag verplaatsen en vervolgens een van beide kaarten mag pakken.

In een heel zeldzaam geval kan het gebeuren dat het aantal rode muren
niet toereikend is om de laatste zet van Alexandros af te maken. Dan
moet een ander gebied gekozen worden waarmee Alexandros met de rode
muren nog wel kan worden bereikt.

Veel speelplezier!

Auteur: Leo Colovini, Venetië
Grafische vormgeving: Grafik Studio Krüger, Düsseldorf
Vertaling: Joep Zwaan, Amsterdam

Het einde van het spel 
en de winnaar
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