Pokercombinaties

Hoewel er heel veel verschillende pokerspellen in omloop zijn, maken eigenlijk alle spellen gebruik van dezelfde mogelijke combinaties. Hoe waardevoller de combinatie, hoe groter je kans op winst. In sommige spelvormen van poker win je zelfs meer met een betere combinatie. Naast de bekende combinaties zijn er bovendien ook een aantal speciale combinaties. Ook is het goed om te weten hoe je sommige combinaties precies op waarde moet schatten.

poker onlinecasinogrond

Mogelijke combinaties

Hieronder staan alle mogelijke combinaties aangegeven, op volgorde van hoog naar laag. Waar kleur wordt genoemd, gaat het om de precieze kleur (schoppen, klaver, ruiten of harten) en niet om de rode of zwarte kleur.

Royal flush

Een royal flush is een straight flush met de kaarten: 10, J, Q, K, A.

Straight flush

Een straight flush is een combinatie tussen een ‘straight’ en een ‘flush’, oftewel vijf opeenvolgende kaarten in dezelfde kleur.

Four of a kind

Een combinatie van vier dezelfde kaarten.

Full house

Een combinatie van een ‘Three of a Kind’ en een ‘Pair’.

Flush

Vijf kaarten in dezelfde kleur.

Straight

Vijf opeenvolgende kaarten die niet dezelfde kleur hebben. Hierbij kan een Aas zowel het begin zijn van een straight die verdergaat met 2, 3, 4 en 5 of het einde vormen van een straight met 10, J, Q en K. Een combinatie hiervan is niet mogelijk.

Three of a Kind

Een combinatie van drie dezelfde kaarten.

Two Pair

Een combinatie van twee paren.

two pair

One pair

Een combinatie van een paar gelijke kaarten.

High Card

Als geen combinatie mogelijk is, wordt gekeken naar de hoogste kaart die een speler heeft (op tafel of in z’n hand).

Speciale combinaties en regels

Bij sommige spellen is het ook mogelijk om Five of a Kind te hebben. Hiervoor moet je met een ‘Wild Card’ (de joker) spelen. Een Five of a Kind is de hoogst mogelijke combinatie en verslaat een Straight Flush. Normaal gesproken is de Straight Royal Flush de hoogst mogelijke combinatie; hierbij wordt een combinatie gemaakt van 10, J, Q, K en A in dezelfde kleur.

Op het moment dat er bijvoorbeeld twee spelers zijn die een flush hebben, wordt gekeken naar de waarde van de kaarten die in de combinatie zijn gebruikt. Hierbij wordt eerst naar de hoogste kaart in iedere combinatie gekeken. Als die gelijk is, wordt naar de tweede kaart gekeken, tot er een verschil zit in de waardes van de kaarten. De speler die de hoogste waarde heeft, wint dan.

Bij Omaha Poker kan het voorkomen dat er twee verschillende flushes kunnen worden gemaakt. In dat geval wordt eerst naar de waardes gekeken van de vijf kaarten. Als ook die gelijk zijn, is het een gelijkspel. Voor combinaties met minder dan vijf kaarten kan de ‘kicker’ ook van belang zijn. De ‘kicker’ is een kaart die niet meedoet in de combinatie, maar de hoogst mogelijke kaart die overblijft. Bij een eventueel gelijkspel kan de ‘kicker’ de doorslag geven. In het uitzonderlijke geval dat er bijvoorbeeld een Four of a Kind op tafel ligt, wint de speler met de hoogste kaart de pot, zelfs als een andere speler bijvoorbeeld een ‘pair’ heeft – je kunt immers niet combineren met meer dan vijf kaarten.