Spelregels voor sporten

Vind al uw spelregels in PDF formaat.

Sport

Sporten in Nederland zijn er om en nabij de 25.000 sportverenigingen te vinden. Ongeveer vijf miljoen Nederlanders zijn ook daadwerkelijk lid van zo’n vereniging. Gekeken naar het aantal lidmaatschappen is voetbal de populairste sport, maar ook gymnastiek en zwemmen doen het goed. Opvallend genoeg zijn er ook sporten populair waarbij een lidmaatschap bij een sportvereniging niet noodzakelijk is, zoals hardlopen bijvoorbeeld.

 

Voetbal

Verreweg de populairste sport in ons land is voetbal, maar dat zal niemand verbazen. Ruim 1,2 miljoen leden staan ingeschreven bij de diverse sportverenigingen. Het gaat om veldvoetbal, strandvoetbal, straatvoetbal en zaalvoetbal. Maar ook G-voetbal en 45+ voetbal behoren ook tot dit aantal leden. In Nederland zijn er meer dan drieduizend voetbalverenigingen, welke uitkomen op niveaus van de Eredivisie tot de 6e klasse. De meeste voetbalwedstrijden worden in het weekend gespeeld. Bekijk hier de spelregels van deze immens populaire balsport en bekijk hier alle ontwikkelingen op Voetbal International.

 

Volleybal

In Nederland spelen meer dan 100.000 liefhebbers wekelijks een volleybalwedstrijd. In totaal zijn er ongeveer duizend volleybalverenigingen te vinden in ons land. Het is dan ook niet gek dat de nationale ploegen goed presteren op internationaal niveau bij het volleybal. De Nederlandse heren wisten bij de Olympische Spelen in Atlanta goud te veroveren. Volg hier alle ontwikkelingen rond Nederlands volleybal.

 

Zwemmen

Bij de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) staan om en nabij de 140.000 leden ingeschreven. Alle mogelijke zwemsporten behoren toe tot deze bond, waaronder waterpolo, synchroonzwemmen en wedstrijdzwemmen. Nederland presteert al langere tijd goed in de zwemsport, bekende zwemmers als Pieter van der Hoogenband, Inge de Bruijn en Ranomi Kromowidjojo zijn dan ook uitgegroeid tot nationale helden.

 

Hockey

Dat wij een echte hockeynatie zijn moge duidelijk zijn. Ruim 250.000 leden staan ingeschreven bij de Nederlandse Hockey Bond. Deze leden spelen bij één van de 315 hockeyclubs in het land. De hockeydames wisten op de Olympische Spelen bijzonder succesvol te zijn met gouden medailles, maar ook diverse Europees en Wereldkampioenschappen werden gewonnen door de vrouwen.

 

Golf

Opvallend genoeg zijn er meer sporters die golf spelen dan bijvoorbeeld hockey en volleybal. Bij de KNGF staan 400.000 golfers ingeschreven, welke lid zijn van één van de driehonderd golfverenigingen. Golf spelen kan dan ook door het gehele land en zelfs uitstapjes naar golfbanen in het buitenland zijn erg leuk om eens te doen. De Koninklijke Nederlandse Golf Federatie beschikt over een eigen opleidingscentrum, waar talentvolle golfers worden opgeleid tot professional.

 

Tennis

Na voetbal is tennis de grootste sport van Nederland met ruim 600.000 leden. De tennissers zijn lid van één van de 1700 tennisverenigingen. Bekende tennissers uit ons land zijn Richard Krajicek, Kiki Bertens en Robin Haase. Vooral Bertens maakt de laatste jaren een zeer goede indruk en wist al meerdere WTA-titels op haar naam te schrijven.

 

Spelregels bij sporten

Elke sport kent zijn eigen spelregels, die ook nog wel eens worden aangepast. Ben jij van plan om jezelf binnenkort in te schrijven bij een sportvereniging, dan is het verstandig om alvast de spelregels door te nemen. Dit kan op Spelregels.eu!