• 20540 Views
  • Sport
  • Mar 02 2024
  • HD
sre-admin sre-admin

Squash

De sport squash is voor vele een leuke bezigheid, even ontspannen na een week hard werken. Toch is het juist een zeer inspannende balsport, waarvoor de speler echt een goed uithoudingsvermogen moet hebben. Het is dan ook een ideale manier om af te vallen of om jouw conditie te verbeteren. Squash wordt meestal met een tweetal spelers gespeeld, maar het is ook mogelijk om met drie of vier personen om te baan te staan. Er zijn diverse sportverenigingen voor deze sport te vinden in het land. Aangezien het spel in een sporthal wordt gespeeld, kan er het gehele jaar door gesquasht worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld tennis.

Squash is ook in Nederland een onwijs populaire sport. Door het hele land zijn squashbanen te vinden voor een sportief uitje. Deze dynamische racketsport kan met twee of vier spelers gelijke tijd worden gespeeld op een afgesloten baan. Los van de gezelligheid worden er ook veel toernooien georganiseerd door de Squashbond Nederland. Om alles eerlijk te laten verlopen zijn er officiële regels opgesteld door de World Squash Federation.

Puntentelling squash

Normaliter worden wedstrijden beslist met een ‘best-of-five’ opzet. Er worden maximaal vijf games gespeeld, waardoor de speler die als eerste drie games wint ook de hele wedstrijd zal winnen. Een game kan worden gewonnen door als eerste elf punten te behalen, maar het verschil tussen de spelers moet wel minimaal twee punten zijn. Als de speler op zijn eigen service het punt wint, dan moeten de spelers van kant wisselen.

Wanneer is de bal in of uit?

Bij squash moeten de deelnemers de bal tussen de bovenste en de onderste lijn slaan. Lukt dit niet, dan gaat het punt naar de tegenstander. Aangezien een squashrally heel snel kan verlopen kan het moeilijk zijn om te zien of een bal in of uit is. Gelukkig is het gebied boven de bovenste lijn en onder de onderste lijn van een ander materiaal gemaakt. Hierdoor is het eenvoudig te horen of een bal uit is.

Serveren

De speler die moet serveren zal met op zijn minst een been in het servicevak moeten staan. Daarnaast zal de bal ook boven de middelste lijn geslagen moeten worden. De bal mag na de service de achterwand en de zijwand raken, maar niet de grond. Raakt de bal wel de grond, dan gaat het punt naar de andere speler.

Veiligheidregels

De veiligheid van de squashspelers staan op de eerste plaats. Het kan er in de baan hard aan toegaan, vandaar dat er enkele regels zijn opgesteld.

Let

De spelers moeten er voor zorgen dat zij bij een slag in een driehoek staan, zodat geen van de spelers geraakt kan worden door een racket. Mocht een speler niet in de weg staan, maar ook niet in de driehoek dan zal het punt opnieuw worden gespeeld. Dit noemen wij ook wel een ‘let’.

Stroke

Als een speler bij een slag in de weg staat dan spreken wij van een ‘stroke’. De bal kan in dat geval niet worden gespeeld en er kan een gevaarlijke situatie ontstaan. De speler die in de weg staat verliest het punt.

Turning

Aangezien de bal op een wand of een muur kan botsen is het mogelijk dat de bal op een unieke manier terugkomt in het spel. Mocht een speler om zijn as moeten draaien om te kunnen slaan dan kan dat ook voor gevaar zorgen. Sla de bal dan niet, want het punt zal overgespeeld worden om het risico zo minimaal mogelijk te houden.

Squashmaatje

Veel squashspelers hebben een vaste partner, ook wel een squashmaatje genoemd. Deze persoon moet ongeveer over hetzelfde niveau beschikken, zo zal het spel een stuk leuker blijven en komen er geen frustraties los.

Bron

Squash Bond Nederland