• 4858 Views
  • Overig
  • Jun 16 2024
  • HD
sre-admin sre-admin

Jeu de Boules

Het Franse spel Jeu de Boules komt in verschillende vormen, waaronder Patanque. Het fijne van dit spel is dat iedereen kan meedoen, jong en oud. Het spel is eenvoudig, iedereen kan zo instappen en meedoen. Daarnaast zijn de materialen erg goedkoop en kan het vrijwel overal gespeeld worden.

Bij Jeu de Boules moeten de spelers proberen om de metalen speelballen zo dichtbij als mogelijk bij het houten balletje te krijgen. Spelers beschikken vaak over een eigen techniek, bijvoorbeeld onderhands gooien of juist rollen. In Nederland zijn er meerdere Jeu de Boules clubs te vinden, maar vooral in Frankrijk is het een populaire sport.

Geschiedenis

Jeu de Boules was bij de oude Grieken nog een krachtspel, maar dit veranderde in de loop der tijd. De Romeinen besloten om het spel om te toveren tot een behendigheidsspel, dit bleek een succes want ook in de middeleeuwen werd het spel nog altijd gespeeld. Maar het Jeu de Boules zoals wij dat nu kennen is tot stand gekomen in 1907 nabij Marseille. De bedenker van de huidige variant was Jules Lenoir, die vanwege zijn reumatiek besloot om de regels wat aan te passen. De speler moet bij het gooien op één en dezelfde plek blijven staan, mede hierdoor heeft Jeu de Boules de reputatie van een oude mannensport gekregen.

Bron
Nederlandse Jeu de Boules Bond