sre-admin sre-admin

Mölkky

Het Finse spel Mölkky werd uitgevonden in 1996. In korte tijd groeide het leuke gezelschapsspel uit tot een groot succes. Er komt bij Mölkky geen speciale apparatuur om de hoek kijken. Mölkky draait niet volledig om vaardigheden, want ook toeval speelt een grote rol bij het spel. Het bedrijf Tactic is momenteel de eigenaar van Mölkky en er zijn al honderdduizenden sets van verkocht. Er zijn wel nog enkele andere bedrijven die eigen versies van Mölkky verkopen in de winkels.

Hoe werkt Mölkky?

De Mölkky is een houten werpstok en die speelt een actieve rol in het spel. Het doel is namelijk om met de werpstok houten paaltjes in het speelveld omver te gooien. Alle houten paaltjes zijn nagenoeg identiek aan elkaar en zijn genummerd van één tot en met twaalf. De paaltjes worden in vier rijen neergezet. Er staan in de eerste rij slechts twee paaltjes en in de derde rij vier paaltjes. In de tweede en vierde rij staan houten paaltjes. Het nummer dat op een paaltje staat is ook gelijk het aantal punten dat je wint als je het paaltje omgooit.

Na afloop van iedere werpronde worden alle houten paaltjes weer rechtop gezet, alleen nu op de plaats waar deze gevallen zijn. De speler die als eerste een puntentotaal van 50 bereikt is de winnaar. Let wel op, je mag niet over de 50 punten heengaan. Als je meer dan 50 punten scoort dan ga je automatisch terug naar 25 punten. Je bent als speler uitgeschakeld wanneer je drie worpen op rij geen punt scoort.

Mölkky toernooien

Sinds 1997 kan er mee worden gedaan aan het Fins Mölkky toernooi in de stad Lathi. In 2001 werd voor de eerste keer een WK georganiseerd in Tampere. In 2016 werd het WK buiten Finland georganiseerd, namelijk in het Franse Le Rheu. Het grootste Mölkky toernooi is de Open de France, waar jaarlijks honderden teams van de over de hele wereld aan meedoen.

Bron

Tactic