Poker face

Poker is een spel waar veel verschillende aspecten een rol spelen. Allereerst speelt geluk een rol. Met welke hand je een ronde begint, heeft het grootste effect op je succes. Daarnaast spelen strategie en ervaring ook een grote rol. De beste spelers weten precies wat er mogelijk is met een mindere hand en laten daarom minder kansen op winst lopen (en zullen ook minder kostbare fouten maken). Al die zaken maken weinig uit als je tegenstanders precies zien wat je aan het doen bent. Een goede pokerspeler laat niets los over hoe goed z’n kaarten zijn en wat zijn strategie is: daar komt het bekende ‘poker face’ vandaan.

poker onlinecasinogrond

Een strak gezicht en een vaste hand

Zo’n poker face betekent dat je niets weggeeft over de kaarten in je hand. Maar het gaat verder dan alleen je eigen kaarten. Iedere actie op de tafel heeft invloed op jouw kansen, terwijl je niets kunt loslaten over hoe het jouw berekeningen beïnvloed. 

poker face

Het is dan ook niet vreemd dat mensen bij pokerspelers denken aan zwijgzame types in zonnebrillen en met grote cowboyhoeden op. Toch zijn er verschillende manieren om een poker face te houden; zo zijn er mensen die nooit stoppen met kletsen of mensen die juist heel sterk reageren op van alles, zodat je na een tijdje nooit weet wat er nou precies aan de hand is.

De psychologie in poker

Voor een beginnende pokerspeler kan dit heel intimiderend zijn. Je bent vaak al hard bezig om je kansen af te wegen en daarbij zijn bepaalde inzichten natuurlijk altijd handig. Maar je weet nooit of je je tegenstanders kunt vertrouwen en of ze je in de verkeerde richting proberen te duwen. Misschien denk je iemand in de smiezen te hebben, maar vraag je je daarna direct af of dat misschien is wat zij willen dat je denkt…

Op een gegeven moment kun je jezelf helemaal gek maken met het proberen te doorgronden van je tegenstanders. Als je merkt dat je meer hiermee bezig bent dan met je eigen kaarten en je eigen poker face, is het goed om te bedenken dat je meer invloed kunt uitoefenen op het spel door je vast te houden aan je eigen strategie. De kaarten zijn immers het belangrijkst in poker.

Een online poker face

Je zou denken dat online poker spelen de makkelijkste manier is om een poker face strak te houden. Je tegenstanders kunnen jou immers niet zien en dus kun je rustig een dansje achter je computer maken als je Full House compleet is.

En hoewel het helemaal klopt dat medespelers jouw gezicht niet kunnen zien, zijn er ook andere manieren waarop je weggeeft wat je kaarten zijn. Zeker bij een toernooi waar je een langere tijd met dezelfde spelers aan tafel zit, kun je spelers leren kennen. De momenten waarop ze bluffen en met hoeveel. Hoe snel ze reageren op de flop. Op welke momenten ze ‘checken’ of ‘callen’. Doordat je tegenstanders niet kunt zien, wordt je speelgedrag nog belangrijker.

De beste manier om hier gebruik van te maken, is door goed op te letten als je niet aan de beurt bent. Leer je tegenstanders zo goed mogelijk kennen, zodat je een betere beslissing kunt nemen op het moment dat het erop aankomt. En vergeet niet om zelf ook online een poker face te houden.