De Martingale strategie bij roulette

Een van de oudste strategieën voor roulette die nog steeds door veel spelers gebruikt wordt, is de Martingale strategie. Deze strategie is ontworpen in het Frankrijk van de 19e eeuw en staat aan de basis van de meeste andere inzetstrategieën die bij roulette worden gebruikt. Omdat de strategie vooral door rijke spelers met een groot budget werd toegepast, leek de strategie uitermate goed te werken. Statistisch gezien is het echter geen garantie en liggen er bij een onaangepaste Martingale grote risico’s op de loer.

Het principe achter de Martingale strategie bij roulette is dat een speler steeds dezelfde inzet herhaalt, maar na ieder verlies de inzet verdubbelt. Om deze reden wordt het ook wel de dubbelstrategie genoemd. Het is bij het toepassen van de dubbelstrategie belangrijk om een inzet te plaatsen waarbij de winkans dichtbij de 50% ligt (hoog-laag, even-oneven en rood-zwart). Doordat de inzet steeds verdubbelt, wint een speler bij winst gelijk het verloren bedrag in één keer terug, naast een bescheiden winst. Na twee winsten op rij staat de speler dan direct op winst, onafhankelijk van hoeveel er daarvoor was verloren.

Nadelen van de dubbelstrategie

Er zitten wel enkele praktische nadelen aan de principes achter de dubbelstrategie bij roulette. Allereerst is de strategie in theorie afhankelijk van een oneindig budget, waarbij spelers oneindig kunnen verdubbelen om zelfs de grootste verliezen te ondervangen. Omdat de inzet exponentieel groeit, kan dit bedrag snel oplopen. Na vier verliezen op rij waarbij een speler begon met een inzet van € 10 is de vijfde inzet al gegroeid naar € 160 (in de stappen € 10, € 20, € 40, € 80). Voor de meeste spelers is zo’n vijfde verlies op rij al een groot gat in het budget. Een ander praktisch nadeel is dat de meeste casino’s een maximuminzet hanteren. Het is zelfs met een gigantisch budget dus niet altijd mogelijk om inzetten te blijven verdubbelen.

Hoewel deze praktische nadelen ervoor zorgen dat de Martingale slechts beperkt bruikbaar is, zijn er wel aangepaste strategieën die gebaseerd zijn op de Martingale waarmee je het meest uit je winst haalt. De sleutel tot succes met de dubbelstrategie (of een vergelijkbare inzetstrategie) is door op tijd te stoppen, voordat het statistische huisvoordeel over de lange termijn een eind maakt aan je winst. Hierom gebruiken veel spelers liever een omgekeerde Martingale.

Parolistrategie

Deze variatie, ook wel Paroli genoemd, draait het principe van de Marginale om. Hierbij verdubbel je na iedere winst je inleg, terwijl je bij een verlies opnieuw begint met een lage inzet. Omdat winsten en verliezen vaak in series komen, maakt een speler bij deze inzetstrategie maximaal gebruik van de wisselvalligheid op de korte termijn. Door een maximum aan het aantal winsten te stellen (bijvoorbeeld vier winsten op rij), krijgt een speler de maximale winst zonder het risico te lopen van de originele Martingale. Met dezelfde basisinzet van € 10 geven vier winsten op rij al een totale winst van € 80.

Het risico van de Martingale is de kracht van de Parolistrategie. Omdat winsten en verliezen elkaar vaak opvolgen, is het risico van Marginale dat de vereiste inzet te groot wordt voor het budget van de speler of de tafel. De Parolistrategie maximaliseert juist de winst na een winnende serie. Door ‘op tijd’ te stoppen, ontvangt de speler de winst voordat de serie eindigt. Hierbij hangt het van de speler af welk risico hij of zij wil lopen; de kans op een lange serie is kleiner, maar heeft een grotere winst.