Roulette uitbetaling

Roulette heeft verschillende inzetten. Iedere inzet heeft een eigen kansberekening en een uitbetaling die daaraan samenhangt. Er zit wel altijd een verschil tussen de precieze kans en de uitbetaling; dat verschil is het huisvoordeel waarmee het casino altijd wint.

Dat huisvoordeel is het duidelijkst bij de verschillende cijfers. Ieder roulettewiel heeft 37 verschillende nummers: 0-36. Als je € 1 op één nummer inzet, krijg je 36 keer je inleg terug, oftewel € 36. Daarvan is € 1 je eigen inleg en € 35 winst. De kans dat je wint is echter niet 1 op 36, maar 1 op 37. Dit huisvoordeel komt bij iedere inzet weer terug, maar is het duidelijkst bij deze inzet.

Hoog risico, hoge winst

Inzetten op één nummer is de inleg die het meeste risico met zich meebrengt, maar ook de hoogste winst uitkeert. De andere inzetten op nummers werken volgens hetzelfde principe: hoe groter de kans dat je wint, hoe kleiner je winst is. Je kunt bijvoorbeeld inzetten op twee, drie, vier of zes nummers tegelijk, waarbij je winst steeds met dezelfde factor omlaaggaat. Een winst met twee nummers is dus 18 keer je inleg (36/2), een winst met drie nummers 12 keer je inleg (36/3) en met vier of zes cijfers respectievelijk 9 keer en 6 keer je inleg. Steeds komt hier het huisvoordeel terug, omdat je de 0 niet kunt combineren met andere getallen. Je kunt wel op de 0 zelf inzetten, maar dan krijg je uitbetaalt als met ieder ander cijfer.

Aan de andere kant zijn er verschillende inzetten waarbij je alleen je inzet kan verdubbelen. Hierbij gaat het om de bekende inzet waarbij je op rood of zwart inzet, maar ook om de inzetten even of oneven of de cijfers 1-18 of 19-36. Merk hierbij op dat de 0 steeds een uitzondering is en dus zorgt voor het huisvoordeel. De kans op winst is bij deze inzetten bijna 50% en dus word je inzet slechts verdubbeld.

Een vergelijkbare uitbetaling vind je ook op diverse plekken op het tableau. Je kunt bijvoorbeeld inzetten op een van de drie kolommen of de cijfers 1-12, 13-24 of 25-36. Deze inzetten geven drie keer je inzet terug.

roulette ball

Populaire inzetmogelijkheden

Veel spelers kiezen voor een inzet met een lage uitbetaling of een gevarieerde inzet waarbij verschillende inzetten met een hoge uitbetaling worden gecombineerd. Een klassiek voorbeeld van zo’n laatste inzet is de zogenaamde ‘complete’ inzet. Hierbij zet een speler niet alleen in op een cijfer, maar ook alle inzetten rondom dat cijfer. Zo wordt bij een inzet op nummer 17 niet alleen ingezet op het cijfer zelf, maar ook op 17 en alle cijfers eromheen, de kleur zwart, de rij waarin 17 staat en de twee dubbelrijen waarin 17 voorkomt. Hierbij wordt de basisinzet steeds zo verhoogd dat het cijfer 17 het meeste oplevert: iemand die € 25 inzet op 17 zou dan € 50 inzetten op 17 en 20 en de andere dubbele inzetten, € 100 op het kruispunt van 16, 17, 19 en 20 en zo verder tot alles rondom 17 dezelfde uitkomst heeft. Een complete inzet waarbij de basisinleg van € 25 wordt gehanteerd, kost in totaal € 1.000 en kan € 10.800 opleveren als het balletje inderdaad op het gekozen cijfer valt.