• 8929 Views
  • Sport
  • Jun 16 2024
  • HD
sre-admin sre-admin

Bowlen

Bowlen wordt in negentig verschillende landen gespeeld en kent 95 miljoen trouwe spelers. Door een enorm diversiteit aan tactieken en spelvormen is het spel in de loop der tijd drastisch veranderd. Het uiteindelijk doel is eenvoudig, elke speler wilt een hoge score bereiken. Dit kan door met een bowlingbal zo veel als mogelijk pins om te gooien. De meeste punten worden binnengehaald als dit in één worp zal gebeuren, maar de spelers hebben altijd nog een tweede kans om de overgebleven pins omver te gooien. In 2017 wist een Nederlandse bowler geschiedenis te schrijven door het WK te winnen in Las Vegas.

Geschiedenis van bowlen

Bowlen werd voor het eerst in Engeland gespeeld, rond het jaar 1100. In heel het land ontstonden verschillende varianten van het spel: niet alleen bowlen, maar ook half-kommen, kegelen en natuurlijk jeu de boules. Het eerste schriftelijke bewijs van het spel is geschreven in het jaar 1366. De eerste bewijzen van een spel wat soortgelijk is aan bowlen echter, stammen echter uit Egypte tijdens het stenen tijdperk.

Pins bij bowlen

Zonder pins kan er niet gebowld worden, deze zijn dus erg belangrijk. Wat veel mensen niet weten is dat de eerste pins van samengeperst hout werden gemaakt, waarover nog een plastic laag werd aangebracht. Vandaag de dag zijn de pins van kunststof gemaakt en kunnen deze veel beter tegen een stootje.

Tips om te winnen met bowlen

  1. Wanneer je je vingers in de gaten van de bowlingbal steekt, doe dit dan tot het eerste kootje van de vingers. Hierdoor kun je de bal beter een richting meegeven.
  2. Als de bal met een klap op de grond valt, vermindert de snelheid en wordt de richting verstoord. Als je meer beheersing wilt hebben over de bowlingbal, moet je ervoor zorgen dat hij rustig over de bowlingbaan glijdt.
  3. Wil je een strike gooien? Richt tussen de eerste pin (de voorste) en de tweede pin (rechts ernaast). Dit verhoogt je kans op een strike. Je kunt dit doen door je duim op één uur of op elf uur te houden.

Bron

Nederlandse Bowling Federatie