sre-admin sre-admin

Canasta

Het kaartspel Canasta moet gespeeld worden met twee kaartspellen en de joker blijven gewoon aanwezig in het spel. Het gaat hierdoor om een totaal van 108 kaarten, waaronder de twee jokers. Als je met twee spelers speelt dan krijgen de deelnemers 15 kaarten. Bij drie spelers ontvangt iedere speler 13 kaarten en bij vier spelers krijg je 11 kaarten. Het restant aan speelkaarten moet op een gesloten stapel neergelegd worden, waarvan de bovenste opengelegd mag worden. Dit vormt gelijk de stock voor het spel Canasta.

Doel van Canasta

Het doel is simpel, probeer meer punten te halen dan de andere deelnemers. De speler of het team dat als eerste de 5000 punten aantikt is de winnaar. Je speelt Canasta met de klok mee. Iedere speler moet een kaart van de stock pakken en ook een eigen kaart weggooien. De laatstgenoemde speelkaart kan door alle andere spelers gezien worden. Je kan als speler er ook voor kiezen om alle weggegooide kaarten te pakken in plaats van een stockkaart. De bovenste speelkaart van de weggooide kaarten moet vervolgens gebruikt worden. Je mag ook de volledige stock pakken, maar alleen wanneer je een zet kan doen met de bovenste speelkaart. Kom je hiermee voor de eerste keer op tafel, dan moet je wel de beschikking hebben over twee kaarten met een identieke waarde. Let op, de joker telt dan niet mee.

Mocht je al een kaart op tafel hebben liggen of alle overige spelers liggen op de tafel, dan heb je maar één identieke kaart nodig en een joker. Dus je mag dan eerder al de stock pakken. Je moet ook de bovenste kaart kunnen gebruiken voor de series. Kan dit allemaal en doe je het vervolgens ook, dan moet je wel nog een kaart weggooien.

Stock blokkeren

Je kan de stock ook blokkeren voor de speler die de volgende beurt krijgt. Er zijn in het spel drie kaarten die dat kunnen doen. Dit zijn de zwarte 3, de 2 en de joker. Overigens geldt er bij de 2 nog wel een speciale regel. Als de volgende speler over twee gelijkwaardige speelkaarten beschikt mag hij of zij alsnog de stock pakken.

Wil je meer te weten komen over de puntentelling en het verdere spelverloop van Canasta? Bekijk dan onze handige handleiding!