Ganzenbord Spelregels

Het bordspel Ganzenbord is een heuse klassieker en zou al sinds 1541 gespeeld worden. Het spel wordt gespeeld met een speelbord, pionnen in diverse kleuren en met twee dobbelstenen. Het doel is om zo snel als mogelijk jouw pion naar de finish te brengen. Bij elke dobbelsteenworp zal bekend worden hoeveel vlakken jij met jouw pion naar voren mag gaan.

Maar natuurlijk zijn er ook enkele hindernissen te overbruggen, zo kan jij in de gevangenis komen te zitten of in de put vallen. Bij dit geluksspel draait het allemaal om de dobbelsteenworpen. De enige manier om invloed op het verloop te hebben is door vals te spelen, maar dan mag natuurlijk niemand dat doorhebben.

Geschiedenis

De oorsprong van de eerste Ganzenbordspellen zouden dateren uit de zestiende eeuw. Het spel zou zelfs in het bezit zijn geweest van Filips II van Spanje. Via enkele omwegen heeft het bordspel ook landen als Frankrijk en Engeland hebben bereikt. Pas in 1597 werd Ganzenbord officieel geregistreerd bij het Londense Stationer’s Hall Register. In 1640 kwam Ganzenbord voor het eerst uit in Nederland.

Bron

Bekijk de categorieën