sre-admin sre-admin

Kolonisten van Catan

Het bordspel ‘Kolonisten van Catan’ is één van de bekendste in ons land. In 2000 werd het handelsspel in het zonnetje gezet en won het de prijs voor Speelgoed van het Jaar. Het succes is voornamelijk te danken aan de interactie tussen de spelers, de geluksfactor en het feit dat ook een tactisch inzicht een groot verschil kan maken.

Elke speler start het spel met twee dorpen in zijn bezit. Deze dorpen beschikken over heuvels, bossen, akkers en ga zo maar even door. Door met de dobbelstenen te gooien zal bekend worden welke grondstoffen de spelers mogen ontvangen. Vervolgens kan er gehandeld worden tussen de medespelers of met de bank. Het kan namelijk zijn dat jij essentiële grondstoffen mist, welke nodig zijn om jouw dorp succesvol uit te breiden. Het is ook mogelijk om de ontwikkelingskaarten aan te schaffen, die zijn nodig om acties te kunnen doen op jouw grondgebied. Kijk ook uit voor de rovers, die stelen alles wat los en vast zit.

Door een enorme riddermacht op te bouwen, een lange route te maken of ontwikkelingskaarten te kopen kunnen er punten bij elkaar verzameld worden. De speler die als eerste tien punten bemachtigt wint het spel.

Handige tips

  • Dorpen kunnen geplaatst worden op het speelbord, bij een bepaald nummer. Tactisch gezien is het slim om deze bij nummer zes en acht te zetten. Dit aantal zal namelijk veel worden gegooid met twee dobbelstenen.
  • Speel jij het bordspel Kolonisten van Catan met vier deelnemers? Zorg er dan voor dat jouw netwerk snel is uitgebreid, aangezien de mooiste plekken als snel vergeven zullen zijn.
  • Handelen is ook mogelijk als het niet jouw beurt is. Probeer daarom geconcentreerd te blijven en op het juiste moment toe te slaan. Let op, handelen met de bank is soms een goedkopere optie.

Bron

999Games.nl