sre-admin sre-admin

Kubb

Kubb is een Zweeds spel dat jij vast wel een keer voorbij hebt zien komen op de televisie. In het programma ‘We zijn er Bijna’ werd er veel aandacht geschonken aan het blokkenspel. Dat is ook niet zo gek, aangezien het een van de meest populaire spellen is op de camping. En dat geldt niet alleen voor de ouderen, want ook de jongeren spelen graag mee. Het doel is eenvoudig, want de spelers moeten elkaars blokken omgooien. Maar er komen nog wel wat regels om de hoek kijken.

Het houten blokken spel

Kubb is een spel dat op een veld van vijf bij acht meter zal worden gespeeld. Je kan Kubb op een grasveld spelen, maar ook op het strand of zelfs in de sneeuw. Het maakt dus niet uit of het zomer of winter is. Twee teams nemen het tegen elkaar op. Een team kan bestaan uit een tot maximaal zes deelnemers, oftewel maximaal twaalf spelers per spel.

Beide teams plaatsen vijf blokken op de achterste lijn van het veld, terwijl in het midden het grootste blok geplaatst dient te worden. Dit grote blok noemen wij ook wel ‘de Koning’. Het team dat als eerste mag beginnen krijgt zes werpstokken.

Het doel is om met deze werpstokken de houten blokken van de opponent om te gooien. Zodra een blok op de achterste lijn is omgegooid, dan zal dat blok ergens op het veld worden teruggegooid. En dat blok moet vervolgens weer worden omgegooid, pas als dat is gelukt mag er weer gemikt worden op de blokken op de achterste lijn.

Het zal even duren, maar het team dat als eerste alle achterste blokken uit het spel heeft gegooid mag een poging wagen op de Koning te raken. Als de Koning is geraakt dan is het spel afgelopen.

Historie

Het gerucht gaat dat het spel Kubb uit de middeleeuwen dateert. In het Zweedse Gotland werd het spel met brandhout al gespeeld. Echter is er geen bewijs te vinden van dit gerucht, dus misschien moet het met een korreltje zout worden genomen. In de jaren negentig werd Kubb pas echt heel populair. Sinds 1995 kan in Gotland worden deelgenomen aan het WK, terwijl Nederlanders sinds 2004 een poging kunnen wagen op het NK Kubb.

Betekenis Kubb

Op het eiland Gotland spreekt de bevolking een eigen dialect en Kubb betekent daar ook wel houten blok. Vandaar de naam Kubb, veel simpeler konden de Zweedse bedenkers het niet maken.

Bron

kubbhw.nl