sre-admin sre-admin

Kwartet

Kwartetten is een bekend kaartspel in Nederland. Hoewel de meeste de regels wel kennen leggen wij deze alsnog even uit. Kwartet is geschikt voor twee tot maximaal vier spelers. Het kaartspel is voor alle leeftijden. Je speelt het beroemde spel met 82 kwartetkaarten. Bekijk hieronder de spelregels:

Doel van kwartet

Kwartet is een simpel kaartspel met een eenvoudig doel. Je kan door slim te spelen en weloverwogen vragen te stellen setjes maken. Het zal je dan ook niet verrassen dat een setje uit vier speelkaarten bestaat, oftewel een kwartet. Je moet niet alleen tijdens je eigen beurt geconcentreerd blijven, want ook tijdens de beurten van de tegenstanders kan je achterhalen wie de kaarten in zijn bezit heeft die jij nodig hebt. De speler die aan het einde van de rit de meeste setjes heeft wint het spel.

Voorbereiding

De speelkaarten moeten verdeeld worden over alle deelnemers. Let op, het kan voorkomen dat sommige spelers meer kaarten hebben. De kaarten moet je in je eigen hand nemen en nooit laten zien aan de andere deelnemers.

Kwartet spelen

Een van de deelnemers begint het spel, hiervoor zijn geen regels dus dat mogen jullie zelf bepalen. Zodra het jouw beurt is moet je aan één van de andere spelers een kaart vragen. Vraag wel altijd om een kaart die je nodig hebt om een setje te maken, anders was de beurt voor niks. Daarnaast moet je een kaart vragen waarvan jij er al eentje in de hand hebt. Allereerst moet je naam van het kwartet noemen en vervolgens de speelkaart die je graag zou willen hebben.

Heeft jouw tegenstander die kaart in zijn hand, dan zal hij of zij deze aan je moeten afgeven. Je hebt dan nog steeds de beurt en mag opnieuw iemand om een kaart vragen. Heb je een set van vier kaarten dan moet je kwartet roepen. Je legt het kwartet open en bloot op de speeltafel. Mocht de speler de kaart niet in zijn of haar bezit hebben, dan ben je de beurt kwijt. De speler aan wie je een kaart vroeg neemt de beurt van je over. Zijn alle kwartetten uit het spel, dan is het kaartspel afgelopen.