Memory

Het spelletje Memory is wereldberoemd en ook gelijk één van de simpelste gezelschapsspellen ooit. Het doel is om setjes te maken van twee identieke kaarten. Er liggen op de speeltafel een x-aantal kaarten en de spelers moeten deze omkeren. Je mag per beurt twee kaarten omdraaien. Alle deelnemers kunnen natuurlijk zien welke kaartjes dat zijn. Als je een setje omdraait dan mag je deze pakken en op een stapeltje voor je neerleggen. Als je een setje hebt gepakt ben je nog steeds aan de beurt en mag je nogmaals een poging wagen.

Verkeerde keuze

Je kan ook twee kaarten omdraaien die niet gelijk aan elkaar zijn. Je bent dan meteen de beurt kwijt en de volgende speler is aan de beurt. Je kan ook veel voordeel halen uit de keuzes die jouw tegenstander maakt. Simpelweg door goed te onthouden welke kaarten er op een bepaalde plek liggen. Het is natuurlijk ook geen toeval dat het spel Memory heet. Het spel is ook een perfecte manier op jouw geheugen goed te trainen. Naast een goed geheugen moet je ook over voldoende concentratie beschikken om succesvol te kunnen zijn in Memory.

Verschillende versies van Memory

In de winkel liggen verschillende soorten versies van Memory. Je kan bijvoorbeeld een spel kopen met een thema. Je moet dan denken aan vlaggen van landen, dieren of sporten. Als je het jezelf wat moeilijker wilt maken dan raden wij je aan om een unieke versie te kopen waarbij je juist geen identieke plaatsjes moet zoeken. Je moet dan bijvoorbeeld op zoek gaan naar een afbeelding die bij een ander plaatje past, maar dus niet hetzelfde is.

Maak je eigen memoryspel

Als je niet vies bent van een beetje knutselen dan kan je ook zelf een memoryspel maken. Zorg ervoor dat je stevig papier koopt. Let ook op de dikte en de kleur, want deze moeten wel identiek aan elkaar zijn. Het kan anders te makkelijk worden om dezelfde kaarten te raden. Het leuke is dat als je zelf memory maakt dat je dan ook een thema kan verzinnen. Een leuk idee is om foto’s te gebruiken en het hele spel te personaliseren.

Feiten over Memory

1. Je kunt dit simpele spel makkelijker of moeilijker maken. Wanneer je de kaartjes netjes in rijtjes neerlegt is het een stuk makkelijker om te onthouden welk kaartje waar ligt. Wil je het spel juist wat moeilijker maken? Leg de kaartjes dan juist rommelig en ongesorteerd op tafel.

2. Het eerste spel wat soortgelijk was aan Memory (voor zover bekend) heette Kai-awase en stamde uit Japan in de zestiende eeuw.

3. Wist je dat kinderen vaak beter zijn in Memory dan volwassenen? Het korte termijn geheugen van kinderen werkt namelijk erg goed. Dit maakt het een leuk gezelschapsspel voor jonge gezinnen.

Bron

Ravensburger