sre-admin sre-admin

Poolbiljart

Het Amerikaanse spel Poolbiljart is één van de meest gespeelde spellen ter wereld. Pool wordt gespeeld op een pooltafel, waarbij er in elke hoek en in het middelste gedeelte van de zijkant een gat zit. Dit gat heeft ook wel de naam pocket. Het doel is om de speelballen in deze gaten te stoten.

Pool is erg populair in kroegen en cafés, maar wordt ook zeker op professioneel niveau gespeeld. Er zijn in ons land meerdere pool verenigingen te vinden, waar in competitieverband gespeeld wordt. Bekende varianten van Poolbiljart zijn 8-ball, 9-ball, 10-ball en straight pool.

8-Ball

De meest gespeelde variant van Poolbiljart is 8-ball. Bij dit spel worden er zestien ballen gebruikt, één witte bal en 15 ballen met een opeenvolgend nummer. Nummers één tot en met zeven zijn hele ballen, waarbij de kleur over de gehele bal zichtbaar zal zijn. De nummers negen tot en met vijftien zijn halve ballen en hebben een witte streep in het midden. De ene speler dient de hele ballen weg te spelen, terwijl de opponent de halve ballen weg moet zien te krijgen.

Bron

Nederlandse Poolbiljart Bond