Schaatsen

In de wintermaanden trekken wij massaal onze schaatsen weer aan en gaan wij op zoek naar een geschikte schaatsbaan. Bij deze sport is het bedoeling om zo snel als mogelijk een rondje of meerdere rondes te schaatsen. Met name in Nederland is dit een grote sport, wat ook duidelijk te merken is aan de resultaten die op internationaal niveau worden gehaald. De meest bekende schaatstocht van ons land is de Elfstedentocht.

Elk seizoen worden er ook grote schaatswedstrijden georganiseerd door de ISU. Bekende Nederlandse langebaanschaatsers zijn Ireen Wust, Sven Kramer en Kjeld Nuis. Deze schaatsers presteren traditiegetrouw goed op de Olympische Winterspelen.

Olympische afstanden

Sinds 1924 is schaatsen een vast onderdeel geworden op de Olympische Winterspelen. Bij de mannen worden er verschillende afstanden verreden, waaronder de 1000 meter, 5000 meter en 10 kilometer. Bij de vrouwen is de maximale afstand vijf kilometer.

Tips om beter te schaatsen

1. Oefen op skeelers. Schaatsen lijkt erg veel op skeeleren. Heb je tijdens de zomer geen ijsbaan tot je beschikking? Dan kun je oefenen door te skeeleren.

2. Wil je remmen? Dit kan op verschillende manieren. Een makkelijke manier om af te remmen is de voorkanten van je schaatsen naar elkaar toe te brengen in de vorm van een pizzapunt. Wanneer je wat rustiger schaatst kun je jezelf eventueel richting de reling brengen en deze vastpakken om af te remmen.

3. Blijf in evenwicht. Om te zorgen dat je niet valt tijdens het schaatsen, is het belangrijk om er voor te zorgen dat je lichaam in evenwicht blijft. Door allebei je armen gelijkmatig te spreiden wordt dit een stuk makkelijker.

Bron

Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond