sre-admin sre-admin

Scrabble

Het succes van het bordspel Scrabble is onbenaderbaar, het spel is verkrijgbaar in maar liefst 121 verschillende landen en in 29 talen. Het letterspel kan gespeeld worden vanaf twee tot maximaal vier personen, maar het is ook mogelijk om in teams te spelen. Het doel van Scrabble is om met willekeurige letters woorden te maken op het bord. Geluk speelt een factor, maar het is ook een hele opgave om lange woorden te maken of woorden met weinig gebruikte letters. Letters als de X, Q en Y leveren bijvoorbeeld meer punten op als de A, E en O.

Het spel kreeg enkele jaren geleden ook een enorme boost, dankzij de komst van Wordfeud. Deze applicatie voor smartphone en tablet werd door miljoenen mensen van over de gehele wereld gespeeld.

Geschiedenis

De bedenker van Scrabble is Alfred Mosher Butts, de beste man was werkloos geraakt en besloot zijn passie voor spelletjes te volgen. Zijn eerste spel ‘Lexiko’ werd nog zonder een speelbord gespeeld. Echter kwam zijn idee niet van de grond, totdat hij in 1938 het concept veranderde in een kruiswoordpuzzel. In eerste instantie sloeg ook dit idee niet aan.

In 1948 besloot James Brunot het concept verder uit te werken. Hij bracht enkele aanpassingen aan en veranderde de naam in Scrabble. Binnen korte tijd groeide dit bordspel uit tot een wereldwijd succes.

Tips om scrabble te winnen

  1. Wanneer je dubbele letters op je rekje hebt liggen, leg hier dan een woord mee. Zo voorkom je dat je eindigt met te veel dubbele letters en dat je daardoor geen woorden meer kunt vormen.
  2. Hussel de letters die op je rekje liggen regelmatig. Op deze manier krijg je steeds een nieuwe blik op de letters en bedenk je sneller nieuwe woorden om te leggen.
  3. Leer woorden uit je hoofd met lastige letters, zoals de Q, Z en X. Deze letters zijn wat lastiger om woorden mee te vormen, maar zorgen voor veel punten. Een aantal makkelijke woorden zijn: Qua, Quiz, Quote, Zo, Zus, Zijl, Ex, Wax, Luxe en Relax.

Bron

Scrabblebond Nederland