sre-admin sre-admin

Uno

Het kaartspel Uno is razend populair in Nederland en is geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar of ouder. Het spel kan gespeeld worden vanaf twee personen tot maximaal tien spelers. Het doel is om speelkaarten weg te spelen en de grote winnaar te worden.

Alle spelers ontvangen aan het begin van het spel zeven kaarten. De overgebleven speelkaarten worden gesloten op de speeltafel gelegd, dit wordt ook wel de stock genoemd. Dan zal de eerste kaart van de stock worden opengelegd. De eerste speler kan vervolgens een kaart op deze kaart neerleggen, deze moet of hetzelfde nummer, kleur of symbool hebben. Voorbeeld, er ligt een rode 8, dan mag er een kaart met een 8 of een rode kleur op neergelegd worden. Een Joker kan ook worden neergelegd, dat is een uitzondering.

Kan de speler geen kaart neerleggen, dan moet er een kaart van de stock worden gehaald. Deze mag direct neergelegd worden, maar als dat niet kan gaat de beurt over. Mocht een deelnemer nog maar één kaart overhebben, dan moet hij of zij UNO roepen. Vergeet de speler dat en speelt hij het spel uit, dan moeten er twee kaarten van de stock gehaald worden.

Puntentelling bij Uno

Het spel duurt net zolang tot één van de deelnemers een puntentotaal van 500 bereikt. Maar er kunnen ook andere regels worden afgesproken. Zodra het limiet is gehaald, zal de speler met de minste punten als winnaar worden uitgeroepen.