Rolit

De eerste spelletjes werden al 450 jaar voor Christus gespeeld. Overal ter wereld werden spellen bedacht en deze games zijn dan ook niet meer weg te denken. Een van de eerste spellen ooit was ‘Wai Chi’i’. In Korea speelde men hetzelfde spel onder de naam ‘Pa-Tok’ en in Japan kennen wij de game als ‘Go. De Japanners zijn gek op het spel en miljoenen mensen spelen het dan ook dagelijks. In Europa kennen wij het spannende bordspel als ‘Rolit’. En inderdaad, deze ligt gewoon bij ons in de winkel. Het is een spel met een rijke geschiedenis!

De ballen bij Rolit

In de beginfase van het spel werd het door twee personen gespeeld. Tegenwoordig kunnen er veel meer spelers aan meedoen. Het spelbord bij Rolit kent een omvang van 8 x 8 kuiltjes. Hierin liggen de ballen, dit zijn er 64 stuks. Deze ballen hebben vier verschillende kleuren. In het begin plaats je in elk van de vier kuiltjes in het midden een balletje, natuurlijk allemaal met een andere kleur naar boven.

De speler mogen steeds na elkaar één balletje met een eigen kleur naar boven leggen. Je moet proberen om de andere kleuren in te sluiten, maar dat is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Lukt dit wel, dan kan je een geblokkeerde bal of misschien wel meerdere balen veroveren. Als jouw kleur niet langer meer aanwezig is of wanneer het niet mogelijk is om een tegenstander in te sluiten, dan moet je een bal naar een andere Rolit balletje plaatsen. Dit mag op een willekeurige plaats op het spelbord gebeuren.

Het spel stop pas wanneer alle ballen zijn geplaatst, oftewel er geen leeg kuiltje meer op het spelbord is. Komt jouw kleur het meeste voor op het bord, dan ben je de winnaar van Rolit. Lijkt het je nog steeds moeilijk, ga het spel dan gewoon spelen en leer het spel op die manier kennen.

Reiseditie van Rolit

In de winkel en online kan je de normale versie van Rolit kopen. Als je binnenkort op reis gaat dan is het slimmer om de speciale Rolit reiseditie aan te schaffen. Het spel werkt exact hetzelfde, alleen is alles net even wat kleiner en kunnen er maximaal vier spelers meedoen. Omdat de Rolit reiseditie zo klein is kan je deze eenvoudig meenemen in jouw handbagage op vakantie.

Bron

Goliath